Tuesday, 27 March 2012

Selamat Hari Lahir

Agak-agak, ada tak sesiapa yang tidak menyenangi hari lahirnya.  Hari berlaku satu sejarah bagi seseorang, hari dilahirkan ke dunia dengan selamat.  hari yang bahagia, hari yang ceria. tetapi telah menjadi lumrah alam, tarikh keramat itu sering dilupakan, tidak diendahkan, tidak perlu diraikan. Mungkin tidak penting bagi insan lain tetapi amat penting bagi diriku. Tidak perlu diraikan secara besaran cukup sekadar ucapan lisan atau bertulis, tanda ingatan diri dihargai.
     Kesibukan dia membuatkan dia lupa pada tarikh itu.  Aku cuba untuk memahami. Soalanku, cukupkan hanya aku yang perlu memahaminya sedangkan dia tidak mahu memahami diriku? Jawapannya, kita tidak perlu untuk megharapkan apa-apa dari apa yang kita beri. memberi dan memahami adalah proses panjang dalam kehidupan.
     Lalu kusambut hari lahir puteriku tanpa kehadirannya. Bersama dua lagi cahayamata dan lilin di atas kek yang kubuat khas, kami meraikannya.  Aku akan terus belajar memberi dan mamahami kerana ia penting untuk ke tiga2 cahayamataku.

No comments:

Post a Comment